Exporteren naar de VS

Wat exporteert Nederland naar de VS Als we kijken met wie Nederland het meeste handel drijft buiten de EU komen we uit in de Verenigde Staten. In 2019 heeft de Verenigde Staten voor 26,6 miljard euro geïmporteerd vanuit Nederland. De producten die wij het meeste naar de VS exporteren zijn ruwe aardolie en aardolieproducten. Maar […]

Written By takcasper@gmail.com

On January 7, 2021
"

Read more

Vaak wordt er gedacht dat er onbeperkte mogelijkheden zijn als je kijkt naar het handelen met de VS. Echter is dit niet altijd helemaal waar. In dit artikel lees je waarom. 

Huidige situatie

Sinds half November 2020 zijn er aanvullende invoerrechten van kracht op bepaalde goederen van de VS. In deze lijst vind je de goederen waarvoor extra invoerrechten van kracht zijn. Deze invoerrechten zijn het gevolg van de staatssteun voor Boeing. 

Corona

Ook Amerika is natuurlijk erg getroffen door het coronavirus. Dit heeft gevolgen voor het exporteren. Er wordt nog steeds verzocht om niet te reizen naar andere landen. Om zaken te doen is dit niet handig. Daarbuiten zijn ook de verzendtijden langer omdat er capaciteitsproblemen ontstaan op de vluchthavens. 

Handelsoorlog

Als gevolg van de invoerheffingen staat de handel met de VS zeer onder druk. Dit was noodzakelijk omdat Amerika elk jaar nadrukkelijk meer importeert dan exporteert. Vooral China en Amerika staan tegenover elkaar in de handelsoorlog. Echter hebben niet alleen die twee landen er last van.  Door een handelsoorlog wordt de groei van de economie geremd. In Nederland hebben wij er dus ook last van. Nederland leverde vorig jaar namelijk 0,2 procentpunt in aan economische groei. 

Wat exporteert Nederland naar de VS

Als we kijken met wie Nederland het meeste handel drijft buiten de EU komen we uit in de Verenigde Staten. In 2019 heeft de Verenigde Staten voor 26,6 miljard euro geïmporteerd vanuit Nederland. De producten die wij het meeste naar de VS exporteren zijn ruwe aardolie en aardolieproducten. Maar Nederland exporteert ook veel technische producten zoals gespecialiseerde apparaten en elektrische apparaten, in totaal voor 6.6 miljard euro in 2019. Onder de gespecialiseerde apparaten vallen bijvoorbeeld landbouwmachines, graafmachines of machines voor in de voedselindustrie. De exportcijfers groeien bijna ieder jaar. Ieder jaar worden meer elektrische apparaten ingevoerd in de Verenigde Staten, dit zijn vooral elektro medische en radiologische apparaten.

Importheffingen EU producten

Vanaf 2018 zijn in de VS importheffingen gekomen op de volgende producten.

25% op staal

10% op aluminium

10% op auto-onderdelen

Omdat de EU hier niet blij mee is gaan ook zij nieuwe importheffingen hanteren. Op meer dan honderd producten paste de EU importheffingen. Natuurlijk reageert de Verenigde Staten hier dan weer op. De VS voerde nieuwe heffingen door op 325 producten uit de EU. Zo ontstaat dus een handelsoorlog omdat beide groepen importheffingen gaan opschroeven. Dit belemmert de internationale handel.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *