Hoe begin ik met exporteren?

Idee op papier zetten Begin met het opstellen van een exportplan. Bij het begin van onderneming heb je ook een plan opgezet. Doe dit dus ook voor het exporteren. Zet alles netjes op een rijtje. Stel jezelf vragen over bijvoorbeeld de afzet of welke product(groepen) je wilt gaan exporteren. Hier vind je een compleet bestand […]

Written By takcasper@gmail.com

On January 6, 2021
"

Read more

Idee op papier zetten

Begin met het opstellen van een exportplan. Bij het begin van onderneming heb je ook een plan opgezet. Doe dit dus ook voor het exporteren. Zet alles netjes op een rijtje. Stel jezelf vragen over bijvoorbeeld de afzet of welke product(groepen) je wilt gaan exporteren. Hier vind je een compleet bestand met vragen die je jezelf moet stellen voordat je begint met exporteren: sjabloon

Naar welke landen wil ik exporteren?

Wanneer je het bestand hebt ingevuld, ga je jezelf afvragen naar welk(e) land(en) je wil gaan exporteren. Het makkelijkste in om te exporteren binnen de EU. Hier gelden minder regels dan wanneer je bijvoorbeeld helemaal naar Afrika gaat exporteren. Daarbij komt ook nog dat de export vaak niet via de wegen gaat maar via zee en/of via de lucht. Ga jezelf verdiepen in de landen door deskresearch te doen. 

Onderzoek de markt

Natuurlijk is het belangrijk dat je gaat onderzoeken wat er allemaal speelt in de markt en waar de kansen liggen in de markt waar naartoe je gaat exporteren. Wanneer je dit niet doet en je weet niet wat er speelt, zal na verloop van tijd je plan falen. Ben je ervan bewust van bijvoorbeeld het aantal concurrenten of potentiële kopers. Zo’n marktonderzoek kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit uit te besteden. Er zijn namelijk genoeg experts te vinden die dit voor jou willen doen tegen een betaalbare prijs. Je kunt dit het beste doen door iemand uit het land waarnaar je van plan bent om te exporteren. Zo een persoon heeft zo uitgezocht of er mogelijkheden zijn om je product te verkopen in dat land. 

Doe meer kennis op over het des betreffende land

Wanneer je de informatie hebt ontvangen over de markt ga je naar het land zelf toe. Je komt meer te weten wanneer je er ook daadwerkelijk naartoe gaat. Probeer op locatie van de concurrenten te komen en probeer te achterhalen waar zich mee bezig houden. 

Indirecte export

Het is ook mogelijk om indirect te gaan exporteren doormiddel van tussenpersonen. Of dit handig is, hangt af van welke goederen je exporteert en welke eisen er gesteld worden door het land waarnaar je exporteert. Wel is het zo dat hoe groter het verschil in land qua cultuur, hoe beter het is om te doen aan indirecte export. Dit zorgt voor minder snel verassingen of problemen. Hierbij is het ook van belang dat je de regels van het exportland weet. 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *